Το comeback και η επέκταση του tailoring

Τα κοστούμια επιστρέφουν δυναμικά και πλέον φοριούνται σε περισσότερες περιστάσεις απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη εποχή. 

Αρκεί μία σύντομη έρευνα στους παράγοντες που παραδοσιακά επηρεάζουν τη μόδα για να καταλάβεις πως υπάρχει μια ξεκάθαρη στροφή προς το κλασσικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι άντρες επιλέγουν να φορέσουν κομμάτια που θεωρούνται διαχρονικά για τη μόδα σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Αυτό τουλάχιστον μας έδειξαν οι πασαρέλες των μεγαλύτερων οίκων στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της μόδας, τα άρθρα των fashion editors, οι επιλογές των fashion experts και τα κομμάτια που διάλεξαν οι influencers. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα δικά σου outfits και πως θα επηρεάσεις τι δικές σου στιλιστικές προτιμήσεις; 

Τι ισχύει για το comeback του tailoring 

Οι ειδικοί μιλάνε για το μεγάλο comeback του tailoring που φάνηκε να έρχεται μια διετία πριν κι ακόμη η αλήθεια είναι πως δεν έχει φτάσει στο ζενίθ του. Με απλά λόγια, όχι μόνο οι άντρες επιλέγουν ν’ αγοράσουν tailored κομμάτια, τα οποία δεν προτιμούσαν μέχρι πρότινος, αλλά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο tailoring σε περιστάσεις που δεν θα τους περνούσε καν από το μυαλό να διαλέξουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως το tailoring ξεπερνά τα στενά όρια του formal dress code αλλά ακόμη και του office wear. Όσο για το μέχρι που φτάνει, αυτό παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς οι experts διασταυρώνουν τα ξίφη τους. 

Δεν είναι λίγοι οι fashion experts που έχουν γράψει κείμενα με τα οποία υποστηρίζουν την επέλαση του tailoring, ακόμη και στο streetwear. Ανάλογα άρθρα έχουν φιλοξενηθεί και στη βρετανική έκδοση της Vogue. Για κάθε τέτοια θέση, βέβαια, υπάρχει και μία απάντηση κάποιου εξίσου καταξιωμένου σχεδιαστή, φωτογράφου ή στιλίστα ο οποίος το διαψεύδει. Παραδείγματος χάρη ο διάσημος φωτογράφος του blog “Street Peeper”, Phil Oh, θα γράψει «Δεν ξέρω για ποια επιστροφή του tailoring μιλούν και τι σημαίνει αυτό. Ξαφνικά οι άνθρωποι θα ξεκινήσουν φορούν tailored κοστούμια, γραβάτες και σακάκια; Μοιάζει σα να είναι επιβεβλημένο.».

Μαύρο Καρό Κοστούμι Σε Στενή Γραμμή

Μαύρο Μάλλινο Καρό Κοστούμι Σε Στενή Γραμμή

Κατά πάσα πιθανότητα, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Σίγουρα, το streetwear δεν έχει πεθάνει, όπως διαβάσαμε σε μερικά άρθρα της μόδας. Από την άλλη το tailoring έχει καταφέρει να ξαναγεννηθεί και φυσικά να ξανασυστηθεί. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει καταφέρει ν’ αντέξει στον χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον μπορείς να πας σε περισσότερα μέρη, μ’ ένα κοστούμι σε σχέση με μια τριετή πριν. Μην ξεχνάς πως η καραντίνα μας έκανε όλους να ντυνόμαστε πολύ πιο χαλαρά κι όταν το lockdown έπαψε να υφίσταται, κανείς δεν ήθελε ν’ αφήσει πίσω την άνεση του. Τώρα λοιπόν είναι πολύ φυσιολογικό, οι άντρες να θέλουν να βρουν ξανά την κομψότητα ενός κοστουμιού που μπορεί να τους είχε λείψει. Επιπλέον, tailoring δεν είναι μόνο το κοστούμι. Είναι ένα καλό υφασμάτινο παντελόνι, ένα γιλέκο, ένα blazer αλλά κι έναsports jacket. Αυτά μπορούν να συνδυαστούν μ’ έναν τόσο φρέσκο τρόπο που πράγματι να μπορείς να πας μέχρι και για καφέ. 

Καμηλό Swirly Houndstooth Κοστούμι Σε Στενή Γραμμή

Καμηλό Swirly Houndstooth Κοστούμι Σε Στενή Γραμμή

Σ’ ό,τι έχει να κάνει με την εποχή που διανύουμε μάλιστα, τα υφάσματα γίνονται πιο ελαφριά και τα χρώματα πιο φωτεινά με αποτέλεσμα ακόμη και τα κοστούμια να μοιάζουν πιο καθημερινά απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο. 

Σταυρωτό Ριγέ Κοστούμι Σε Μπεζ

Σταυρωτό Μπεζ Ριγέ Κοστούμι

Όσο για τις γραμμές, δεν θα βρεις στην αγορά μόνο τις κλασσικές στενές αλλά και πιο baggy ή relaxed που αναδεικνύονται στα casual ντυσίματα.

Γι' αυτό τα όρια του tailoring δεν διαφέρουν σε σχέση με τα όρια της μόδας. Μπορείς να φορέσεις, ό,τι θέλεις, όπου θέλεις, αρκεί να το κάνεις με στυλ.