Τα μαθήματα στυλ του Ken στην ταινία της Barbie

Πως η μεγάλη επιτυχία της Barbie δημιούργησε ένα καινούργιο trend κάνοντας τον Ken fashion icon για πολλούς άντρες σε όλο τον κόσμο. 

Η ταινία της Barbie που έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα πριν ακριβώς έναν μήνα, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, αποτελεί μία τεράστια εισπρακτική επιτυχία που έχει σπάσει ήδη αρκετά ρεκόρ κι έχει γράψει ιστορία. H κωμωδία της Γκρέτα Γκέργουιγκ, που κατά πάσα πιθανότητα έχεις ήδη δει, πέτυχε το καλύτερο άνοιγμα του 2023 με 162 εκατ. Δολάρια και το καλύτερο πρώτο τριήμερο οποιασδήποτε ταινίας σκηνοθετημένης από γυναίκα. Από την κυκλοφορία της και μέχρι σήμερα, η Barbie με πρωταγωνιστές τη Μάργκοτ Ρόμπι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office και περίπου 537 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα 536 εκατ. δολάρια που είχε επιτύχει τo 2008 ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Christopher Nolan. 

Από τους παραπάνω αριθμούς, καθίσταται σαφές πως η Barbie με το υποδειγματικό marketing κατά την προώθηση της ταινίας και τις θετικές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς μετά την πρεμιέρα, πουλάει όχι μόνο εισιτήρια αλλά και προϊόντα. Η μεγάλη επιρροή που άσκησε η ταινία, πριν ακόμη την κυκλοφορία του πρώτου της trailer, στις στιλιστικές επιλογές των ανθρώπων και τις καταναλωτικές τους προτιμήσεις, δημιούργησε ένα εξαιρετικά δημοφιλές trend που ονομάζεται Barbiecore. To Barbiecore trend έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με το ροζ χρώμα με το οποίο έχει ταυτιστεί η διάσημη κούκλα κι έπειτα μ’ ό,τι σχετίζεται με αυτή, από την αυτοπεποίθηση μέχρι τα ρούχα και τα αξεσουάρ της. 

Ο ρόλος του Ken στην ταινία της Barbie

Αν έχεις δει ήδη την ταινία, γνωρίζεις καλά πως καθοριστικός για την εξέλιξη της ιστορίας είναι ο ρόλος του Ken, τον οποίο υποδύεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Μάλιστα, το τραγούδι με τίτλο «I'm Just Ken» που ερμηνεύει ο Καναδός ηθοποιός στη Barbie, του χάρισε το ντεμπούτο του στο Billboard Hot 100 και την είσοδο του στο chart top 40 της Βρετανίας. Αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό και την ιστορία του Ken, της κούκλας που νιώθει συνεχώς την απαξίωση της Barbie με την οποία είναι ερωτευμένος ενώ δεν παύει στιγμή να βρίσκεται στη σκιά της. 

Η ιστορία της κούκλας με το όνομα Ken

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του Kenneth Sean Carson, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του Ken, θα διαπιστώσουμε πως είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με αυτή της Barbie. O Ken πήρε το όνομα του από τον γιο των ιδρυτών της Mattel, Ruth και Elliot Handler, όπως δηλαδή και η Barbie που πήρε το όνομα της από την κόρη τους. Ο Kenneth Sean Carson γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1961, δηλαδή δύο χρόνια και δύο μέρες μετά από τη διάσημη κούκλα. Η πρώτη κούκλα του Ken είχε πλαστικά μαλλιά, φορούσε κόκκινο μαγιό με σανδάλια, κρατούσε μία κίτρινη πετσέτα και ήταν μόλις 12 ίντσες. Το 1973, o Ken αποκτά για πρώτη φορά τεχνητές τρίχες ενώ το 1982 δημιουργείται ο πρώτος μαύρος Ken. Στα 90’s o Ken αποκτά επαγγέλματα που σχετίζονται με τις επιστήμες, όπως αυτό του γιατρού και στα 00’sπερνά την περίοδο που βρίσκεται στα φώτα αλλάζοντας διάφορες καλλιτεχνικές δουλειές. Από εκεί κι έπειτα, η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η συμπερίληψη δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον Ken. Το 2010 κυκλοφορεί η εκδοχή του Ken με περισσότερα κιλά και το 2020 λανσάρεται η εκδοχή του με αμαξίδιο. 

Τα μαθήματα στυλ που μας δίνει ο Ken

Στην ταινία της Barbie, ο Ken φορά τις τάσεις αλλά και διαμορφώνει τις τάσεις. Πολλές από τις εκκεντρικές εμφανίσεις του έχουν ως σημείο αναφοράς τα trends της χρονιάς ή εμπνέουν τις προτιμήσεις των ανδρών και τις επιλογές των ειδικών της μόδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ροζ χρώμα, το οποίο είχε ταχύτατη άνοδο σ’ ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία του στο ανδρικό ντύσιμο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι παστέλ αποχρώσεις, τα κρόσια, οι ρίγες, το καουμπόικο στυλ, το total denim και τα patterns με τις neon αποχρώσεις είναι μερικά από τα trends που είδαμε στα outfits του Ken κι έπειτα και στα outfits ορισμένων ανδρών που τα έφεραν στα μέτρα τους. 

Ήδη από το trailer της ταινίας, τα looks του Ράιαν Γκόσλινγκ, δηλαδή του Ken, απασχόλησαν ιδιαίτερα και κατέκλυσαν τα παραδοσιακά media αλλά και τα social. Στην ουσία αυτό που κατάφερε να περάσει ως μήνυμα η ταινία μέσα από τις στιλιστικές επιλογές του ήρωα είναι πως ένα ρούχο ή ένα χρώμα δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει τον ανδρισμό ή τη σεξουαλικότητα σου. Κανένα bold κομμάτι και σίγουρα ούτε και το ροζ χρώμα δεν θα έπρεπε ν’ αποτελούν ταμπού. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να φορέσεις ό,τι θέλεις και όποτε θέλεις με αυτοπεποίθηση και χαμόγελο, όπως δηλαδή κι ο Ράιαν Γκόσλινγκ ως Ken.

Ανακάλυψε τη μεγάλη συλλογή της εταιρείας Aristoteli Bitsiani και με έμπνευση από την ταινία της Barbie που έχει σπάσεις όλα τα ρεκόρ και τα looks του Ράιαν Γκόσλινγκ που έχουν γίνει trend, δημιούργησε τα outfits που σε κάνουν χαρούμενο.