Τι να φορέσεις στη συνέντευξη για δουλειά

Οι απαραίτητες συμβουλές για να ντυθείς σωστά σε μία συνέντευξη για δουλειά ώστε να κερδίσεις άμεσα τις εντυπώσεις. 

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την αφετηρία της νέας σεζόν κι όσο οδεύει προς το τέλος του, τόσο και οι τελευταίοι από εμάς επιστρέφουν από τις διακοπές και προσαρμόζονται ξανά στην απαιτητική καθημερινότητα. Η νέα σεζόν, βέβαια, δεν ξεκινά για όλους με μία σταθερή εργασία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να ελέγξουν τις πιθανές επιλογές ή αναγκάζονται να βρουν μία νέα εργασία. Όσοι έχουν περάσει έστω και μία φορά από συνέντευξη για δουλειά, ξέρουν ότι πρόκειται για μια αγχωτική διαδικασία που το αποτέλεσμα της δεν εξαρτάται μόνο από το βιογραφικό σου.  

Ο λόγος που οι εταιρείες δεν μένουν απλά και μόνο στο CV σου αλλά επιδιώκουν μία τετ-α-τετ συνάντηση είναι πως η εντύπωση που θα δημιουργήσεις στους υπευθύνους παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόφαση τους. Δεν είναι μονάχα οι απαντήσεις σου στις δύσκολες ερωτήσεις που δεν περιμένεις αλλά καθοριστικής σημασίας αποδεικνύεται κι η προσωπικότητα σου κι ο αέρας που αποπνέεις. Όπως συμβαίνει σε κάθε νέα γνωριμία, σ’ οποιοδήποτε πλαίσιο, η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει και σ’ αυτή η εμφάνιση σου αλλά ακόμη και τα ρούχα σου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Συμβουλές για το ντύσιμο στη συνέντευξη για δουλειά


Στις παρακάτω συμβουλές αξίζει να λάβετε υπόψη την εταιρεία για την οποία θα αιτηθείτε, τη θέση που σας ενδιαφέρει και φυσικά το προσωπικό σας στυλ. 

 

Θα ξεκινήσω με τον γενικό κανόνα που αφορά σχεδόν κάθε συνέντευξη για δουλειά. Η καθαριότητα και η περιποίηση παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην εντύπωση που θα δημιουργήσεις. Φρόντισε να είσαι καλά κουρεμένος, να έχεις τριμάρει τα μούσια σου, να έχεις κόψει τα νύχια σου, να έχεις κάνει μπάνιο, να έχεις φορέσει άρωμα (όχι υπερβολική ποσότητα) κ.α. 

 

Όσο για τα αξεσουάρ, απόφυγε τις υπερβολές και προτίμησε διακριτικά κομμάτια που δεν τραβούν τα βλέμματα. Αν επιλέξεις κοστούμι, καλό είναι τα παπούτσια σου να είναι κλασσικά και σε κάθε περίπτωση καθαρά και σε καλή κατάσταση. 

 

Οι ειδικοί προτείνουν να έχεις επιλέξει από την προηγούμενη ημέρα το σύνολο σου ώστε να μην αγχωθείς και υποπέσεις σε σφάλματα. Επιπλέον, αυτό θα σε βοηθήσει να δεις έγκαιρα αν κάποιο κομμάτι που σκόπευες να φορέσεις είναι βρώμικο ή φθαρμένο ώστε να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο. 

 

Τα καλύτερα κομμάτια για τη συνέντευξη για δουλειά 

Formal Business Outfit 

 Μπλε Ελαστικό Κοστούμι Σε Στενή Γραμμή

Παρακάτω θ’ αναφερθούμε στο πιο επίσημο επαγγελματικό ντύσιμο για τη συνέντευξη για δουλειά που συνίσταται κατά κύριο λόγο σε μεγάλες εταιρείες που έχουν ορίσει συγκεκριμένο dress code. Συνεπώς, πριν επιλέξεις το outfit σου δεν έχεις παρά να ψάξεις πληροφορίες για την εταιρεία που ενδέχεται να εργαστείς. Το κοστούμι είναι πάντα η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή ενώ τα χρώματα που προτείνονται από τους ειδικούς είναι τα πιο σκούρα, όπως το μαύρο, το μπλε και το γκρι. Συνδύασε το μ’ ένα ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και μία γραβάτα που δεν έχει κάποιο bold σχέδιο. 

 

Casual Business Outfit 

 Πράσινο Polo Σε Στενή Γραμμή

Αν πρόκειται να περάσεις συνέντευξη για δουλειά σε μία σύγχρονη εταιρεία, όπως μία start-up ή για μία θέση που δεν είναι ψηλά στην ιεραρχία, έχεις περισσότερες επιλογές από το κλασσικό κοστούμι. Ανάλογα με την εργασία, μπορείς να φορέσεις chinos, πουκάμισο, polo μπλουζάκι αλλά όχι T-Shirt, jeans και έντονες αποχρώσεις. 

 

Worker Outfit

 Μπλε Jeans Με Μέτριο Πλύσιμο Σε Κανονική Γραμμή

Όταν αναφερόμαστε στη συνέντευξη για δουλειά, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας τη δουλειά γραφείου. Ωστόσο, από συνέντευξη περνούν και οι άνθρωποι που αναζητούν δουλειά σ’ ένα καφέ, ένα μαγαζί με ρούχα, μία βιοτεχνία ή ένα εργοστάσιο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή, να μη ντυθείς δηλαδή ούτε πολύ casual αλλά ούτε και υπερβολικά επίσημα. Η καθαριότητα και η περιποίηση θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα σου. Επίσης, μείνε μακριά από τα κοντά παντελόνια, όσο άνετη ή βολική κι αν είναι η επιλογή σου. Ένα μακρύ τζιν χωρίς σκισίματα και ξεβάμματα αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή.