Hat: How to wear it without looking weird

Πως να προσθέσεις στα αξεσουάρ σου το καπέλο και πως να το προσαρμόσεις στο στυλ σου. 

Σε μια χώρα όπως οι Ελλάδα που η ηλιοφάνεια διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο και πολλές φορές γίνεται αφόρητη, είναι πολύ περίεργο πως τα καπέλα εξακολουθούν ν’ αποτελούν ταμπού. Αυτά τα ξεχωριστά αξεσουάρ που προσδίδουν στυλ αμέσως μόλις τα φορέσεις αποτελούν τη λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά στο ντύσιμο σου. Λάβε υπόψη μόνο ότι, μέχρι τη δεκαετία του 50, σχεδόν όλοι οι άντρες φορούσαν καπέλο κι εκείνοι που δεν το αποδέχονταν... ήταν η εξαίρεση. 

Κάποιοι θεωρούν πως οι λόγοι που οι άντρες απαρνήθηκαν το καπέλο έχουν να κάνουν με την πρόοδο και την ανάπτυξη. Το καπέλο είχε στόχο να προστατεύσει το κεφάλι μας από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες όταν ο κόσμος περπατούσε για να μετακινηθεί και δεν χρησιμοποιούσε τα μέσα ή το αυτοκίνητο. Άλλοι λένε πως η αιτία ήταν ότι σταδιακά οι άντρες άρχισαν να λούζονται συχνότερα με αποτέλεσμα να μην έχουν λόγο να κρύψουν το τριχωτό της κεφαλής κι άλλοι πως η μόδα των κουρεμάτων και των χτενισμάτων έκανε τους άντρες ν’ απαρνηθούν το καπέλο. Καθοριστική κρίνεται μάλιστα η στιγμή που ο Πρόεδρος της Αμερικής J. F. Kennedy εμφανίστηκε το 1961 για πρώτη φορά χωρίς το αγαπημένο αξεσουάρ. 

Όποιες κι αν ήταν οι αιτίες που οι άντρες έπαψαν σταδιακά ν’ αγοράζουν και να φορούν καπέλα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι το τολμούν. Είτε γιατί το αγαπούν, είτε γιατί θέλουν να διαφοροποιηθούν, είτε γιατί δεν επιθυμούν ν’ αφήσουν αναξιοποίητο ένα από τα λιγοστά ανδρικά αξεσουάρ, σήμερα θα δεις περισσότερα καπέλα στα editorials, στις πασαρέλες, ακόμα και στις εξόδους σου. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα είδη των καπέλων που θα βρεις στην αγορά και πως μπορείς να τα εντάξεις στο στυλ σου.  

Τα είδη των ανδρικών καπέλων 

 Handcrafted Wide Brim Fedora In Black

Στην αγορά, θα βρεις πολλά και διαφορετικά καπέλα που ξεχωρίζουν τόσο ως προς το σχέδιο τους, όσο και ως προς το υλικό κατασκευής τους. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το καπέλο fedora, το οποίο είναι στρογγυλό με φαρδύ γείσο και κορδέλα. Ξεκίνησε ως αγαπημένο αξεσουάρ των gangsters στα 20’s ενώ τα τελευταία χρόνια λατρεύτηκε ξανά από fashion addicts. Μια ανάλογη παραλλαγή είναι και το trilby, μόνο που αυτό είναι ψηλότερο κι έχει μικρότερο γείσο. Ό,τι πρέπει για την εποχή του Καλοκαιριού είναι το καπέλο panama, το οποίο είναι ελαφρύ, ανοιχτόχρωμο και συνδυάζεται με λεπτά υφάσματα. 

Pink Corduroy In White Embroidery

Δεν μπορώ να παραλείψω φυσικά το κασκέτο αλλά ούτε και την τραγιάσκα που θα δεις συχνότερα στον δρόμο κι είναι πιο εύκολο να τολμήσουν οι Έλληνες. Φυσικά, ανατρέχοντας στην ιστορία θα βρεις αμέτρητες παραλλαγές ανδρικών καπέλων, αλλά αυτά τα πέντε νομίζω πως είναι εκείνα που αξίζει να προσθέσεις στη συλλογή σου και σιγά σιγά να εντάξεις στο στυλ σου. Πως θα γίνει όμως αυτό;

Πως να εντάξεις το καπέλο στο στυλ σου

 Wide Brim Handcrafted Panama In Black With Feather

Ακόμη κι αν αγαπάς τα καπέλα και δε διστάζεις να τα φορέσεις στις εξόδους σου, αξίζει να γνωρίζεις τον καλύτερο τρόπο που μπορείς να τα συνδυάσεις ώστε να μη μοιάζεις σαν να ξεπήδησες από κάποια σειρά εποχής. Θα ξεκινήσω με τα καπέλα με το γείσο για τα οποία οι ειδικοί προτείνουν να τα φορέσεις είτε μ’ ένα πολύχρωμο πουκάμισο και ανοιχτόχρωμο παντελόνι, είτε με το old school κοστούμι, είτε μ’ ένα λινό ή boho σύνολο, ανάλογα με το είδος τους. Όσο για το κλασσικό κασκέτο, κινήσου σε πιο casual επιλογές με jeans και hoodie ή ακόμη και σ΄ ένα κοστούμι από ελαφρύ ύφασμα με ανοιχτό σακάκι. Κλείνοντας με την τραγιάσκα, την αγαπώ σε σύνολα με chinos, chelsea boots,  πουκάμισο και jacket. 

Τα 5 καλύτερα καπέλα που θα σε συντροφεύσουν ως τον Χειμώνα 

 No Brim Σε Εκρού

Το τζόκεϊ καπέλο χωρίς γείσο αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους θεωρούν πως δεν τους πηγαίνουν τα καπέλα και λατρεύουν τόσο τα σκουφάκια που θα ήθελαν να τα φορούν όλο τον χρόνο. 

 Μαύρο Cordovan Με Φαρδύ Γείσο

Η πιο safe επιλογή για σένα που αγαπάς τα καπέλα και θέλεις να δοκιμάσεις να τα εντάξεις στο στυλ σου ανέπαφα, είναι το cordovan που αποτελεί παραδοσιακό καπέλο της Ισπανίας και φοριέται σχεδόν καθολικά στην Ανδαλουσία. Το cordovan είναι συνήθως μαύρο και ξεχωρίζει για το φαρδύ του γείσο. 

 Χειροποίητο Ψάθινο Panama Σε Εκρού Με Φαρδύ Γείσο

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με έντονη ηλιοφάνεια και μπάνια στη θάλασσα που διαρκούν περισσότερους από 4 μήνες είναι σημαντικό να έχεις ένα ψάθινο panama καπέλο με γείσο, που θα σου δώσει στυλ και θα σε προστατεύσει από τον ήλιο. 

 Χειροποίητο Ψάθινο Panama Σε Εκρού Με Φαρδύ Γείσο

Αν πάλι αγαπάς τα panama καπέλα, τα πιο διάσημα δηλαδή ανδρικά καπέλα που κανονικά προέρχονται από το Εκουαδόρ κι όχι από τον Παναμά, αλλά θέλεις να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα, δεν έχεις παρά να προτιμήσεις εκείνο που εκτός από ιδιαίτερη κορδέλα, έχει και κρόσσια με πέτρες.  

 Κάμελ Fedora Με Φαρδύ Γείσο Και Κορδέλα

Θα κλείσω με το αγαπημένο fedora καπέλο, σε μια εναλλακτική εκδοχή με λεπτή κορδέλα και κάμελ χρώμα που ανήκει στα trends αλλά είναι και διαχρονικό. Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης είναι και οι εσωτερικοί ιμάντες αυξομείωσης του μεγέθους, καθώς το καπέλο μπορεί να είναι η επιτομή της κομψότητας για έναν άντρα αλλά κανένας άντρας δεν μοιάζει κομψός κυνηγώντας το καπέλο του.


Όποια κι αν είναι επιλογή σου, όταν φοράς ένα κομμάτι με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος στην καθημερινότητα σου, φρόντισε να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Τότε θα μπορέσεις να υποστηρίξεις τα πάντα και ν’ αναβαθμίσεις πραγματικά το στυλ σου.