Μακρύ παλτό: Όσα αξίζει να γνωρίζεις για το πανωφόρι

Πως θα φορέσεις το μακρύ παλτό και ποια κομμάτια είναι τα πιο hot για τη φετινή σεζόν.

Τα μακριά παλτό μπορεί να μη συγκαταλέγονται κάθε χρόνο στις λίστες με τις κορυφαίες τάσεις της σεζόν αλλά δεν υπάρχει περίοδος που θεωρήθηκαν εκτός μόδας. Το είδος τους έχει περάσει με κάποιο τρόπο στη συλλογή εκείνων των κομματιών που χωρίς απαραίτητα να θεωρούνται basics, είναι διαχρονικά. Με λίγα λόγια, αν επιλέξεις ένα κλασσικό μακρύ παλτό μπορείς να το φοράς για αρκετά χρόνια ως πανωφόρι. Αν πάλι σ’ ενδιαφέρει ν’ ακολουθείς τα trends, παρακάτω θα δούμε όλα τα κομμάτια που θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Όσα αξίζει να γνωρίζεις για το μακρύ παλτό 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και την ιστορία της μόδας, θα δεις πως οι ρίζες του παλτό βρίσκονται στον 18ο αιώνα. Εκείνη την εποχή ξεκίνησαν να φοριούνται από στρατιώτες και σύντομα πέρασαν και στο επίσημο ντύσιμο των υπόλοιπων πολιτών. Μέχρι τα 80’s το μακρύ παλτό βρισκόταν στη ντουλάπα κάθε άντρα και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η ιταλική μόδα και οι Ιταλοί σχεδιαστές. Για πολλά χρόνια, το μακρύ παλτό φοριόταν κατά κύριο λόγο με κοστούμι ενώ σταδιακά κυριάρχησε στο business look κι έπειτα στο smart casual και το casual. 

Θεωρώ σημαντικό σ’ αυτή τη φάση να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο overcoat (δηλαδή το μακρύ παλτό) και το topcoat (δηλαδή το ελαφρύ παλτό). Το πρώτο είναι πιο χοντρό και πιο μακρύ ενώ το δεύτερο είναι πιο λεπτό, πιο κοντό κι έχει πιο στενή γραμμή. Μια άλλη διαφορά ανάμεσα τους που αξίζει να προσέξεις είναι πως το μακρύ παλτό έχει πιο άνετη εφαρμογή καθώς φοριέται πάνω κοστούμια, σακάκια και χειμωνιάτικα ρούχα. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια, κάπως έτσι μπορείς να ξεχωρίσεις αν το μακρύ παλτό προορίζεται για formal ή casual looks. Το πρώτο έχει πιο φαρδιά γραμμή για να χωράει πάνω από το επίσημο ένδυμα σου και το δεύτερο πιο στενή για να δείχνει όμορφο πάνω από τα καθημερινά σου ρούχα. 

3 μακριά παλτό που αξίζουν μια θέση στη ντουλάπα σου 

Παλτό Μαύρο Σταυρωτό Μάλλινο Σε Relaxed Γραμμή

Το κλασσικό παλτό είναι συνήθως μάλλινο και σταυρωτό. Αυτό είναι εξαιρετικά βολικό καθώς μπορεί να σε κρατήσει ζεστό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Όσο για τη relaxed γραμμή του, το κάνει να μπορεί να προσαρμοστεί τόσο σε casual looks, όσο και formal. Σ’ ό,τι έχει να κάνει με το χρώμα, προτείνω να έχεις τουλάχιστον ένα μαύρο κομμάτι που συνδυάζεται πολύ εύκολα και πηγαίνει σχεδόν με όλα. 

Παλτό Prince De Galles Σε Relaxed Γραμμή

Το στιλάτο παλτό για μένα είναι εκείνο που εντάσσεται στις τάσεις αλλά δεν θα πάψει να μπορεί να φορεθεί όταν δεν είναι πλέον στα trends. Το Prince de Galles καρό μοτίβο δίνει στο παλτό σου ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που σου περιγράφω παραπάνω. Ένα ακόμη πλεονέκτημα που αξίζει να αναφέρω είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ως ένα επίπεδο του layering που επιθυμείς να δημιουργήσεις. 

Παλτό Καμηλό Σε Relaxed Γραμμή Με Ζώνη

Θα κλείσω με το ξεχωριστό παλτό με χρώμα. Ονομάζω αυτό το παλτό ξεχωριστό καθώς έχεις ένα ιδιαίτερο δέσιμο με ζώνη. Όσο για το καμηλό, αποτελεί μία από τις safe επιλογές για να βάλεις χρώμα στο outerwear σου. Φυσικά και το έντονο κόκκινο μακρύ παλτό αποτελεί μεγάλη τάση της σεζόν αλλά θα σε δεσμεύσει στις επιλογές σου και θα περιορίσει τις φορές που μπορείς να το φορέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.